Пилонът в Рожен вече има знаме. Българският трибагнерик беше издигнат от

...
Пилонът в Рожен вече има знаме. Българският трибагнерик беше издигнат от
Коментари Харесай

От втория път: Знамето се развя от пилона на Рожен

Пилонът в Рожен вече има знаме. Българският трибагнерик беше повдигнат от втория опит.

Флагът е с размери 25 на 40 метра, а пилонът е висок 111 метра.

Той би трябвало да бъде открит публично на 13 юли за Роженския събор.

В региона има следи от тежки машини

Техническите проби бяха правени в продължение на три дни в разнообразни часове и метеорологични условия, в това число и скорост напразно. Оптималното издигане на трибагреникът с повърхност от 1110 кв. м до върхът на пилона е с дълготрайност сред 5 и 7 минути. 

Празничната програмата за откриването на монумента на българското знаме - Пилон „ Рожен “  ще започва в 1800 ч. с осъществявания на фолклорните ансамбли „ Родопа “ и „ Тракия “.   В тържествения театър от 19,00 ч. ще бъдат вплетени исторически картини, елементи от „ История славянобългарска “ на Паисий Хилендарски, най-силните стихове на Христо Ботев, Иван Вазов и Петко Славейков, емблематични  песни за България в осъществяване на бесарабката Лилия Семкова, Християна Лоизу и Хор „ Ваня Монева “.

От земеделското министерство дадоха отговор, че даренията са направени по времето на служебното държавно управление

Специална стратегия, отдадена на българското знаме, от 20:00 ч. ще показа Гвардейския внушителен духов оркестър  и Представителният отбор на Въоръжените сили.

300 доброволци – гайдари и членове на клубовете на Национално сдружение „ Традиция “ и „ Родолюбие “ и „ Бага-Тур “ ще внесат националния байрак.

След издигане на знамето вечерта ще продължи с грандиозно шоу-заря, осъществяване на „ Моя страна, моя България “ от деца с български генезис от Молдова, Румъния, Украйна, Македония, Албания и България на възраст сред 7 и 11 години и огромно общобългарско хоро.

Днес беше подложен върхът на 111-метровия стълб

Следващите три дни от 14 до 16 юли ще се организира Съборът на националното творчество и отглеждане на животни „ Рожен “ 2023.

Монументът на българското знаме е отдаден на две бележити годишнини - 111 години от освобождението на Родопите и 120 години от Илинденско-Преображенското въстание, а височината на пилона символизира територията на България от 111 хиляди кв. км.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР